Novi koronavirus: samoplačniško testiranje in testiranje med ali po dopustu

Testirati se na novi koronavirus ali ne? Mnogo ljudi se sprašuje, kdaj in zakaj. Če želite potovati na Sardinijo, vam bo test prišel prav. Podobno velja za večino držav po Evropi. Za sedaj. S 15. 6. 2020 so se meje odprle in test na novi koronavirus kot pogoj za vstop v države Evropske unije ni več potreben.

Če se odpravljate v tujino, je priporočljivo preveriti, kakšni so pogoji za vstop v državo. Več lahko izveste na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

Kako na dopustu ali v tujini

Ko boste v tujini na počitnicah, bo še vedno potrebne nekaj previdnosti.

Priporočljivo je, da se ne gibate v množici neznanih ljudi. Če se temu ne morete izogniti, je najbolje, da nosite masko FFP2 in da si pogosto razkužujete roke. To je skoraj obvezno na javnih krajih ali če se dotikate površin, ki bi lahko vsebovale izločke ljudi. Še vedno pa velja, da si roke pogosto umivajte z milom, še posebej takrat ko imate vidno umazane.

Če se vrnete z dopusta in zbolite, je najbolj pomembno vodilo, da ostane doma, torej če ste prehlajeni ali se počutite tako, kot da boste prehlajeni (težka glava, utrujenost, bolečine v žrelu ali ušesu). Enako velja za vaše otroke in starše, če živite na istem naslovu. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da ostanete doma do rezultata testa za svojca.

Pomembno je, da spremljate situacijo okoli sebe tako doma kot na dopustu. Če slišite, da je mogoče nekdo okužen z virusom, ne zamahnite z roko, kot da to ni nič. Obnašajte se samozaščitniško in se manj družite z neznanci ali po lokalih.

Če na dopustu zbolite z znaki covida-19, se skušajte samoizolirati od družine in se čim hitreje vrniti domov. Če ste bolni in na poti domov, nosite v vozilu masko FFP2 brez filtra, ki najbolje preprečuje širjenje virusa. Ko pridete domov, čim prej obiščete osebnega zdravnika ali najbližjo urgenco, pri čemer se je potrebno najaviti. Enako velja za vaše svojce.

Če vrnitev domov ni mogoča, poskusite priti do brisa nosno-žrelnega prostora v tujini. Tako boste vedeli, ali ste zboleli za covidom-19 ali ne. Tak bris je treba ponoviti ob vrnitvi domov, pri čemer je obvezna prijava na pregled.

Jesen in covid-19

Tudi jeseni se bo treba obnašati samozaščitniško, veljali bodo vsi ukrepi kot sedaj – higiena rok, izogibanje množicam, kjer ni možno zagotoviti ustrezne fizične distance, ter najpomembneje, #OstaniDoma, če si bolan. Zelo priporočljivo bo tudi, da se cepite proti gripi. Ne želite si po gripi imeti še novega koronavirusa. Dihala so po gripi dober teren za razmnoževanje virusa SARS-CoV-2 in tudi drugih bakterij, kar imenujemo sekundarne okužbe.

Kateri test uporabiti?

Če želite izvedeti, ali imate novi koronavirus ali ne, ko imate znake okužbe dihal, je treba odvzeti bris nosno‑žrelnega prostora in ga poslati na testiranje (bris vam bodo odvzeli na vstopnih točkah za covid-19 in v urgentnih centrih po državi).

V fazi, ko akutno zbolite, so priporočljivi testi, ki odkrivajo virus neposredno. Iščemo lahko proteine ali antigene ali genom virusa, ki ga pomnožimo s pomočjo PCR, da ga lahko detektiramo (PCR pomeni reakcija z verižno polimerazo ali molekularni test, ki odkriva genom novega koronavirusa).

Veliko je razprav, ali imajo serološki testi (odkrivanje protiteles kot v nacionalni preiskavi, ko smo iskali ljudi, ki so kadar koli prišli v kontakt z virusom) kakršno koli vrednost pri diagnostiki virusa SARS‑CoV‑2. Z njimi lahko ocenimo prekuženost prebivalstva z virusom. Uporabni so tudi kot dokaz neokuženosti – ob pogoju, da ste zdravi. Negativna napovedna vrednost IgG protitelesnega testa je velika (če protiteles razreda IgG ni, oseba ni prišla v stik z novim koronavirusom).

Previdnost ni odveč, a pretiravati ni zdravo

Sedaj pa smo v zelo čudni situaciji, ko vemo, da lahko delce genoma virusa, ki so v naših celicah, dokažemo še več tednov po tem, ko smo okužbo s SARS-CoV-2 že zdavnaj preboleli. Genom virusa oziroma ostanke neživega virusa najdemo v dihalih še pet tednov po prvih simptomih in znakih pri sicer ozdravelih ljudeh, ki so imeli nesrečo, da so se srečali z virusom SARS-CoV-2. Imamo več takih primerov.

V primeru SARS-CoV-2 smo prišli do spoznanja, da je človek nekaj dni po prenehanju znakov bolezni covid-19 nekužen. Oseba covid-19 preboli in ne širi več virusa v okolico. Za ljudi, ki ne delajo v zdravstvu, ni več potrebno, da so negativni na SARS-CoV-2, da lahko pridejo na delo. Do jeseni bomo prišli do novih spoznanj, mogoče bomo pozimi že imeli na voljo cepivo, do takrat pa zdrav razum in pamet ter razkužilo v in na roke.

 

Doc. dr. Miha Skvarč, dr. med., specialist klinične mikrobiologije

Predstojnik Službe za bolnišnično higieno in mikrobiologijo Splošne bolnišnice Jesenice


Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

Želim izvedeti več

NAJNOVEJŠI PRISPEVKI

VEDNO NA TEKOČEMS prijavo na e-novice si zagotovite zanimive in koristne informacije po elektronski pošti.