Nasveti naših strokovnjakov

 • Telesna aktivnost v nosečnosti
  PREBERITE VEČ

  Telesna aktivnost v nosečnosti

  Izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić

  • dr. med., spec. gin. in porodništva

  Življenjski slog v nosečnosti ima dolgoročen vpliv na vsaj dve generaciji. Zdrav način življenja je pomemben že pred nosečnostjo, v nosečnosti pa lahko vpliva na njen potek, na pojav zapletov in na počutje nosečnice. Je izjemno pomemben za razvoj ploda. Poleg zdrave prehrane, izogibanja škodljivim substancam (alkohol, tobak, droge) in stresu ter primernega počitka in spanja (7–8 ur na noč, najbolj zdrav je večerni spanec) je za zdravje nosečnice, ploda, novorojenčka in kasneje otroka izjemno pomembna telesna aktivnost. Za vse nosečnice je najprimernejša rekreacija hitra hoja.


 • Nasveti strokovnjakov
  PREBERITE VEČ

  Kaj lahko sami naredimo za zdravje oči?

  Metka Krampf

  • dipl. optometrist

  Če bi radi preprečili slabšanje vida in preventivno poskrbeli za zdravje svojih oči, spoznajte dejavnike, ki lahko izrazito vplivajo na izboljšanje očesnega vida in bolezni oči. Zgodnja preventivna in skrb za zdravje oči sta bolj učinkoviti kot naknadno zdravljenje že odkritih in razvitih bolezni.


 • Nasveti strokovnjakov
  PREBERITE VEČ

  Bolečina v spodnjem delu trebuha – kdaj k zdravniku?

  dr. Nevenka Mlinar

  • dr. med., spec. spl. med.

  Bolečina v spodnjem delu trebuha lahko nastane zaradi sprememb v prebavnem traktu, sečilih, spolovilih, rodilih, žilah, živcih in mišično-kostnem sistemu. Nahaja se med popkom in dimljami. Vzroki zanjo so odvisni od spola in starosti. Odločitev, kdaj k dežurnemu zdravniku in kdaj lahko počakamo na pregled pri osebnem zdravniku, je pogosto težka.


 • Nasveti strokovnjakov
  PREBERITE VEČ

  Spopadanje s stresom in tesnobo med COVID-19 epidemijo

  Nana Fartek

  • dr. med., spec. druž. med.

  Anksioznost ali tesnoba je telesni odziv, za katerega je značilno povečano izločanje stresnih hormonov – kortizola in adrenalina, pa tudi vnetnih snovi (citokinov), kar pripravi telo na »boj ali beg« odziv. Telo je v visoki pripravljenosti na izredne dogodke. Ko ti izredni dogodki postanejo preveč redni, našemu telesu ta stres škoduje. So ljudje, ki imajo ta občutek adrenalinskega vzburjenja radi, jih poživlja, vsekakor pa dolgoročno tudi njim zdravstveno ne koristi. Večini po mnogih letih stresnih razmer pusti zdravstvene posledice.


 • Nasveti strokovnjakov
  PREBERITE VEČ

  Nespečnost

  Asist. dr. Anja Černe

  • dr. med., spec. druž. med.

  Spanje je zelo pomemben del našega življenja. Kakovosten spanec ugodno vpliva na naše duševno, telesno in čustveno zdravje. Spanje je več kot le počitek organizma, saj se med spanjem odvijajo številni procesi, pomembni za deljenje celic, rast organizma, odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa, uravnavanje krvnega tlaka, razpoloženje, spomin.


 • Nasveti strokovnjakov
  PREBERITE VEČ

  Bolečina v zgornjem delu trebuha – kdaj k zdravniku?

  dr. Nevenka Mlinar

  • dr. med., spec. spl. med.

  Bolečina v trebuhu je zelo pogost simptom, vendar v večini primerov ne zahteva nujnega obiska pri zdravniku. V približno 90 % primerov gre za t. i. funkcionalno bolečino, ki ni posledica resne bolezni. Zlasti pri otrocih je taka vrsta bolečine pogosta in odraz doživljanja različnih vrst psihičnih stisk. Po drugi strani pa je bolečina v zgornjem delu trebuha lahko posledica dogajanja v želodcu, dvanajsterniku, jetrih ali trebušni slinavki. Vzrok bolečine so lahko tudi spremembe na hrbtenici, akutni srčni infarkt, vnetje živca ali ledvične bolezni.