Kdaj k zdravniku?

V praksi se pogosto sprašujemo, kdaj se lahko z zdravstveno težavo spoprimemo sami, kdaj pa z ukrepanjem ni dobro odlašati in je treba čim prej obiskati osebnega zdravnika ali se napotiti na urgenco.

K urgentnemu zdravniku gremo lahko takoj, kadar koli, ni se treba naročiti in če ne drugega, izvemo, kako resno je stanje, če že ne dobimo točne diagnoze. Po drugi strani pa osebni zdravnik pozna svoje paciente, njihove kronične bolezni, zdravljenje in odzivanje na različne bolezenske težave. S tega vidika je njegova obravnava bolj kvalitetna in prilagojena posamezniku.

Zaradi nepoznavanja bolnika se bo urgentni zdravnik »za vsak slučaj« prej odločil za bolj agresivno zdravljenje, npr. zdravljenje z antibiotiki, in za širši nabor diagnostičnih preiskav, mogoče za rentgenske preiskave, ki pa lahko imajo negativne učinke in se osebni zdravnik zanje morebiti niti ne bi odločil.

V času epidemije covida-19 je odločitev zaradi spremenjenega načina dela in potencialnih možnosti okužbe še toliko težja.

Sledi nekaj odgovorov na najpogostejše zdravstvene težave.


VEDNO NA TEKOČEMS prijavo na e-novice si zagotovite zanimive in koristne informacije po elektronski pošti.