Inkontinenca urina – ambulantna obravnava in zdravljenje

Inkontinenca urina pomeni nehoteno uhajanje urina. Težave se lahko pojavljajo v vseh življenjskih obdobjih. Po 50. letu ima več kot polovica žensk in ena petina moških težave z neko obliko urinske inkontinence.

Kakor je težava večplastna in se kaže z različnimi simptomi, tako je tudi k zdravljenju potrebno pristopiti celostno na več ravneh.

V tem prispevku bom opisala pot obravnave žensk, ki se s to vrsto težave obrnejo na ginekologa. Poznamo več vrst urinske inkontinence:

Stresna urinska inkontinenca (SUI): pomeni uhajanje urina ob naporu (kihanje, kašljanje, smeh, dvigovanje težkih bremen).

Urgentna urinska inkontinenca (UUI): pomeni uhajanje urina ob močni potrebi po uriniranju (urgenca). Lahko je prisotno tudi pogosto uriniranje (frekvenca).

Mešana urinska inkontinenca (MUI): vsebuje elemente obeh.

Prelivna/overflow urinska inkontinenca (PUI): je opredeljena kot prepoln mehur zaradi različnih stanj (zdravila, bolezni, poškodbe …) in ob tem nehoteno iztekanje urina.

Diagnostika pri inkontinenci urina

Anamneza:

Za natančno opredelitev težave z uhajanjem urina je zelo pomembna anamneza, to sta pogovor in usmerjena vprašanja, ki nam podajo delovno diagnozo (sum), za katero vrsto težave gre.

Vprašanja so usmerjena v režim pitja, katere pijače pogosto pije oseba, kolikokrat na dan urinira, koliko časa mine med enim in drugim uriniranjem, ali je potrebno ponoči vstajati, kakšno je odvajanje blata, povečana telesna teža ali vadba, število porodov, način poroda, kakšno delo opravlja, prosimo za opis težav (kdaj in kako se zgodi uhajanje). Preverimo kronične bolezni in jemanje zdravil.

Pregled in preiskave:

Diagnostike se lotimo z osnovnim ginekološkim pregledom, potrdimo ali izključimo spremembe statike rodil (spust sprednje ali zadnje stene nožnice, spust maternice, slabo delovanje mišic medeničnega dna …). Z ultrazvočno preiskavo lahko preverimo tesnjenje in mobilnost sečnice, lahko ugotovimo spremembe na mehurju (polip, tumor …) ali notranjih rodilih (miomi, ciste …).

Pregled-preiskave-urinska.inkontinenca

Pregled in preiskave

V ambulantni obravnavi lahko opravimo preiskave, kot so: test na kašelj, test s predlogami, merjenje zastoja (retence) urina, izključimo vnetje (uroinfekt). Za podrobnejše meritve lahko pacientko napotimo na urodinamske preiskave v urodinamski laboratorij.

Kadar pri pregledu posumimo na nevrološko motnjo, pacientko napotimo na dodatne preiskave k nevrologu. Kadar pa je prisotna sprememba na mehurju ali v osnovni analizi urina (ledvični kamni, pesek), obravnavo preusmerimo k urologu.

Zdravljenje pri inkontinenci urina

Pri zdravljenju imamo dve glavni razdelitvi: konzervativno in kirurško.

Ko opredelimo, za katero vrsto urinske inkontinence gre, je zdravljenje usmerjeno.

Pri SUI glede na stopnjo težave svetujemo zdravljenje z vajami medeničnega dna (fizioterapijo), magnetno ali elektrostimulacijo mišic medeničnega dna, nadgradimo lahko z laserskim posegom. Če so prisotna še spuščena rodila, lahko svetujemo uporabo pesarja (pripomoček, ki ga vstavimo v nožnico za podporo) ali kirurško zdravljenje.

Pri UUI kirurška terapija ni ustrezna. Tu imamo na voljo zdravljenje z zdravili, ki umirjajo sečni mehur, in trening mehurja. Trening mehurja poteka podobno kot ponovno učenje pravega ritma odvajanja urina.

Zaradi hitrega tempa in stresnega življenja ter velikokrat nepravilnega režima pitja razvajamo svoj mehur, da že ob prvih znakih, da nas tišči na vodo, gremo na stranišče, ali pa gremo za vsak slučaj. Tako pošiljamo v center v možganih sporočilo, da je treba na vsak impulz odreagirati. S pravo tehniko, ki jo obrazložimo pri obravnavi, gospe ponovno pridobijo nadzor nad mehurjem. Kadar je prisotna še atrofija nožnice, ki lahko poslabša simptome, zdravimo tudi to, in sicer z lokalnimi hormonskimi preparati ali lasersko terapijo.

PUI pa se pojavlja, kadar je prizadet eden od centrov za nadzor uriniranja. Ti centri so večstopenjski in delujejo hierarhično. Lahko so težave na nivoju mehurja in sfinktrov, lahko je težava na nivoju hrbtenjače ali v možganih. Za zdravljenje pacientko usmerimo k pravemu specialistu (urologu, nevrologu, ortopedu …).

Kadar je UI mešane oblike, najprej zdravimo najbolj moteč del, nato po potrebi vpeljujemo dodatne ukrepe.

Pri vseh oblikah UI je pomemben zdrav življenjski slog, urejena prebava in zmerno pitje pijač, ki pospešujejo odvajanje vode.

Zdravstvene težave so redko enostavno rešljive

Ravno v primeru težav z urinsko inkontinenco se nepravilna ali nezadostna obravnava kaže z nezadovoljstvom pri pacientkah. Ko pridejo nazaj v ambulanto, niso zadovoljne samo s kirurškim posegom ali pa zdravljenje z vajami in zdravili ni zadostno. Potrebna je celostna obravnava, natančna opredelitev in seveda zaupanje ter sodelovanje s strani pacientk.

Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

Želim izvedeti več

NAJNOVEJŠI PRISPEVKI

VEDNO NA TEKOČEMS prijavo na e-novice si zagotovite zanimive in koristne informacije po elektronski pošti.