Alergična ali vnetna reakcija na pike žuželk

Prava alergijska reakcija

Prava alergijska reakcija je najpogosteje reakcija na pik čebele, ose, sršena. Redko na druge žuželke. Prava alergije je odziv celega telesa (pretiran odziv imunskega sistema) in ni lokalna težava. Pojavi se pogosto že v prvih minutah po piku.

  • LAŽJA OBLIKA – KOŽA IN PODKOŽJE: Zelo hitro po piku se pojavi po telesu koprivnica (rdeči izpuščaji nad nivojem kože, ki srbijo in so nepravilnih oblik), pogosto oteka obraz, usta, okoli oči, dlani, stopala, ušesa.

  • HUDA OBLIKA – DIHALA IN SRČNOŽILNI SISTEM: Lahko pride do težav z dihanjem, občutka dušenja, piskanja, stiskanja v prsih, kašlj. Takrat je prisotno otekanje v dihalih. Otekanje v žrelu ali grlu se čuti kot cmok v žrelu, tiščanje v vratu. Najhujša oblika pa je, kadar žile postanejo prepustne in se razširijo, ob tem močno pade krvni tlak, zato oseba postane omotična, izgublja zavest, lahko se zgrudi in v najhujši obliki lahko pride do srčnega zastoja.

Znani alergiki s hudo reakcijo v preteklosti morajo imeti vedno pri sebi set tablet (antihistaminik 2 tableti in Medrol) ter 2 injekciji adrenalina (Epipen, Anapen). Takoj po piku je potrebno zaužiti tablete, če pa pride do dušenja, cmoka v grlu, omotice, je potrebno zbosti v mišico stegna, da alergik prejme adrenalin. Na škatlici injekcije je preprosto slikovno navodilo o uporabi.

Takoj po uporabi injekcije se pokliče 112. Če stanje ni boljše po 5-15 minutah, ponovite aplikacijo adrenalina. Pogosto je omotica ali izguba zavesti le prehodna, le za kako minuto in oseba pride k sebi. Tudi če se počuti dobro, je nujno obiskati zdravnika takoj. Nikakor ta oseba ne sme sama voziti avta!

Pametno je, če svojci in prijatelji alergika znajo uporabljati injekcije adrenalina, saj le tako lahko pomagajo, če je potrebno. So enostavne in varne in resnično rešujejo življenja!

Vnetne kožne reakcije na pike

Vnetne kožne reakcije so bolj pogoste kot prava alergija. Tu ne gre za alergijo, ampak lokalni vnetni odziv na pik oziroma snov, ki jo s pikom izloči žuželka. Mesto pika postane pordelo, otečeno, rdeče, srbeče ali boleče. Nastane nekakšna rdeča bunka.

Zelo je pomembno, da se ne praskamo. Srbečico zmanjša hlajenje, nadomestek praskanja je lahko tapkanje. Če je velika do 2 cm, jo lahko hladimo in namažemo z geli po piku žuželke, ki se jih kupi v lekarni. Če pa je večja od 2 cm, pogosto pa lahko tudi 5 cm in več, je dobro hladiti čim prej, predvsem pa čim prej namazati s kortikosteroidno kremo, ki vam jo predpiše zdravnik na recept.

Hladite vsaj petkrat dnevno po 10-15 minut, suho in prek tanke tkanine (5 minut, če je pik na obrazu). S kortikosteroidno kremo pa namažete dva- do trikrat dnevno 3-5 dni samo mesto rdečine in otekline. Ko začne bledeti in se umirjati, z mazanjem prekinemo.

Kratka uporaba teh krem je neškodljiva, pri umirjanju vnetja po piku pa zelo pomaga. Primerna je tudi za otroke, le da v tem primeru priporočamo blažjo obliko kreme ali pa manj pogosto mazanje. Tudi obraz, kjer je koža nežna, mažemo raje enkrat do dvakrat dnevno. V kolikor se rdečina po 3-5 dneh opisanih ukrepov ne umiri, ampak se veča, je potreben posvet z zdravnikom. Če se stanje hitro slabša, pa je seveda potreben obisk zdravnika prej. Zelo redko pride do bakterijske okužbe kože in podkožja in je potrebno zdravljenje z antibiotikom.

S piki žuželke se lahko tudi okužimo z boleznimi, v našem okolju predvsem preko pika klopa z virusom klopnega meningoencefalitisa in bakterijo Borrelio Burgdorferi, kar je predstavljeno v drugem prispevku na našem portalu. V drugih, pogosto tropskih, deželah pa piki žuželk prenašajo še mnoge bolezni, zato je vedno dobro, da smo z njimi seznanjeni in, če je le možno, zaščiteni, preden odpotujemo. Poznavanje nevarnosti in preventiva je vedno prva oblika zaščite.


Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

Želim izvedeti več

VEDNO NA TEKOČEMS prijavo na e-novice si zagotovite zanimive in koristne informacije po elektronski pošti.