Akutno vnetje srednjega ušesa – kdaj k zdravniku?

Akutno vnetje srednjega ušesa nastane zaradi slabe prezračenosti srednjega ušesa (navadno zaradi zamašenega nosu) in okužbe z mikroorganizmi v votlinici tik za bobničem. Votlinica je normalno napolnjena z zrakom, ob okužbi pa se napolni s tekočino ali gnojem, kar pritiska na bobnič in povzroča bolečino.

Antibiotiki – da ali ne?

V kolikor je votlinica napolnjena z bistro tekočino, gre za tako imenovano serozno vnetje, ki ne zahteva antibiotičnega zdravljenja, ampak samo lajšanje bolečin in predvsem dobro higieno nosu. Lahko pa se tako vnetje zakomplicira z bakterijsko okužbo in votlinica se napolni z gnojem. Pri takem stanju gre za bakterijsko vnetje, ki ga je treba zdraviti tudi z antibiotiki.

Najbolj izpostavljeni so otroci

Bolezen je pogosta predvsem pri dojenčkih in otrocih. Nekaterih otroci so bolj dovzetni in se pri njih vnetje pogosteje ponavlja. Bolezen se pogosto pojavi ob in po prehladnih obolenjih. Simptomi in znaki bolezni so:

  • bolečina v ušesu (otroci se grabijo za uho), lahko izcedek iz sluhovoda,
  • občutek zamašenega ušesa, slabši sluh,
  • pri majhnih otrocih nespecifični znaki: razdražljivost, driska, bruhanje, povišana telesna temperatura.

Starši pogosto že sami ugotovijo, da gre za vnetje srednjega ušesa. Zaradi neutolažljivega joka in bolečine se pogosto odločijo za obisk urgentnega zdravnika. Prav pa je, da se bolezen začne zdraviti z analgetikom (paracetamol) in z gretjem (trak, kapa).

Lajšanje bolečin in dobra higiena nosu

Pri zamašenem nosu je zelo pomemben del zdravljenja vnetja ušesa čiščenje nosu. Za čiščenje svetujemo fiziološko tekočino in nato uporabo nosnega dekongestiva (kapljice za nos). Vse to se dobi v lekarni brez recepta.

Če je otrok starejši od dveh let, ni prizadet, če nima povišane telesne temperature, izcedka iz sluhovoda in če bolečina po paracetamolu popusti, takojšnji obisk pri zdravniku ni potreben in je na mestu opazovanje dva do tri dni.

Lahko pa se posvetujemo z urgentnim zdravnikom ali pokličemo za zdravstveni nasvet ter zdravniku opišemo simptome in znake. Bolje en obisk pri zdravniku preveč kot en premalo.


Se je tudi vam ali vašemu otroku pojavila zdravstvena težava pa bi se radi o tem pogovorili z zdravnikom? Preverite, kako enostavno do zdravstvenega nasveta zdravnika družinske medicine in drugih specialistov na daljavo.

Želim izvedeti več

VEDNO NA TEKOČEMS prijavo na e-novice si zagotovite zanimive in koristne informacije po elektronski pošti.